«هفتکل» نگین نفتی زاگرس ۹۶ ساله شد
- توضیحات
- منتشر شده در سه شنبه, 13 ارديبهشت 1401 11:03
- بازدید: 110
به گزارش ندای هفتکل، ویلیام ناکس دارسی و گروه رینولدز در سال ۱۲۸۶ پس از دو سال حفاری در هفتکل، به این نتیجه رسیدند که در این نقطه نمیتوانند به نفت برسند و سرمایه شرکت که از انگلیس تأمین میشد تا در ایران به نفت دست یابند، به علت طولانی شدن دوره عملیات، حفاری در هفتکل به پایان رسید و حفاری در مسجدسلیمان را مهیا ساختند که پس از یک سال جستجو در منطقه نفتون مسجد سلیمان (در سال ۱۲۸۷)، نخستین چاه نفتی در ایران و خاورمیانه را اکتشاف کردند.
ویلیام ناکس دارسی و گروه رینولدز پس از حدود ۲۰ سال دوباره به هفتکل بازگشتند و جستجوی خود را در منطقه طوفسفید و فلوتین ادامه دادند و در سیزدهم اردیبهشت ۱۳٠۶ طلای سیاه شروع به فوران کرد و بدین طریق هفتکل به عنوان دومین شهر نفتخیز خاورمیانه نام گرفت.
این اتفاق که دومین اکتشاف نفت در خاورمیانه به شمار میرفت، حیات اقتصادی و اجتماعی ایران را دگرگون کرد تا حماسه ای دیگر در صنعت نفت رقم بخورد.
از زمان به نفت رسیدن چاه شماره یک، ساخت و ساز خانه های مجلل کارگری، کارمندی و مدیران انگلیسی و ایرانی در هفتکل آغاز شد و لِینهای دهفوتی برای کارگران ساده، دو اتاقه و سه اتاقه به کارگران خاص و فنی و بنگله ها (ویلاها) به مدیران و کارمندان با توجه به رده کاری شان اختصاص می یافت.
در حدود سالهای ۱۳۲٠ هفتکل جزو محدود شهرهای ایران بود که دو دبیرستان دخترانه و پسرانه تا مقطع دیپلم داشت. همچنین فرودگاه، دو سینمای کارگری و کارمندی، باشگاه و اماکن ورزشی و تفریحی، پارک و فضای سبز مناسب نیز از هفتکل، شهری دوست داشتنی و مناسب زندگی ساخته بود.
میدان نفتی هفتکل نیز سالها بزرگترین تولیدکننده نفت ایران بود که از ۱۵ حلقه چاه نفت حفاری شده تا سال ۱۳۴۲ سالانه ۹/۵ میلیون بشکه نفت، صادر میکرد. اکنون با ۴۵ چاه نفتی در هفتکل و نفت سفید که تعداد زیادی از آنها (به دلیل شرایط تحریم کشور) غیرفعال هستند، روزانه قریب به ۴۵ هزار بشکه نفت از میادین نفتی هفتکل تولید و صادر میشود.
البته هفتکل پيش از پيدايش نفت نيز مورد توجه بوده و يکی از جذاب ترين مناطق قشلاقی عشاير بختیاری و قشقایی محسوب میشد که دشت های سرسبز اين منطقه در فصل های زمستان و بهار آکنده از گل های وحشی بود.
بخشداری هفتکل در سال ۱۳۱٠ تشکیل و شهرداری نیز در سال ۱۳۴۶ تاسیس شد و در سال ۱۳۴۸ شرکت نفت از هفتکل خارج و این شهر زیبا را به ارتش واگذار کرد و تیپ سه و چهار لشکر ۹۲ زرهی تا اوایل دهه هشتاد در هفتکل مستقر بود.
هفتکل در سال ۱۳۸۷ در حالی که به تولد ۸۲ سالگی خود نزدیک شده بود، به شهرستان تبدیل گردید و بر اساس آمار نفوس و مسکن، هفتکل در سال ۱۳۹٠ تعداد ۲۷۶۳۳ نفر جمعیت داشت که در سال ۱۴٠٠ به حدود ۲۳۷۴۳ کاهش یافته است و اصلی ترین دلایل مهاجرت مردم از این شهر و کاهش جمعیت آن را میتوان به عدم وجود امکانات لازم اعم تحصیل، درمان و اشتغال دانست که موجب افزایش مهاجرت از این شهر گردیده است.
اگر چه قریب به یک قرن از پیدایش نفت در هفتکل و نفت سفید میگذرد، اما خود نیز هنوز پس از گذشت ۹۶ سال قدمت، در آرزوی احداث یک دفتر نفتی یا پالایشگاه نفتی و حتی در آرزوی یک بیمارستان است!
نفتسفيد که روزی «پاریس ایران» نام داشت، با همه غرور معاصرش امروز تنها يک نام روی نقشه دارد كه يادآور سرنوشت تلخ آن و نهايتاً میتواند سوژه فيلم های كارگردان ها یا عکاسان و خبرنگاران باشد، اما سرنوشت و پايان تلخ ماجرای نفت سفید، در هفتکل نیز در حال تكرار است...
لاجرم اگر نگاه مسئولان استانی در این موضوع تغییر نکند، هفتکل که روزی «عروس شهرهای خوزستان» نام داشت نیز در آیندهای نزدیک به دهکوره ای مانند نفت سفید مبدل خواهد شد.
گزارش از: علی عوض نژاد
دیدگاهها
خوراکخوان (آراساس) دیدگاههای این محتوا